Hopp til hovedinnhold
Gratis frakt: for tiden ca.

Enkel rengjøring av tepper

Håndbok

Forurensning skjer raskt - desto viktigere er det at du vet hvordan du skal rengjøre teppet ditt. I tillegg til det grunnleggende om tepperens, er det viktig å ta hensyn til materialet: Hvis du vil rengjøre et ullteppe, må du gå frem på en annen måte enn med syntetiske fibre. Vi viser deg hvordan du rengjør, vedlikeholder og fjerner flekker fra teppet ditt.

Innhold

» Slik tar du vare på teppet ditt: det grunnleggende

» Slik fjerner du flekker: tepperensere og hjemmemidler

» Teppematerialer: Hvordan rengjøre dem

Hvordan du tar vare på teppet ditt: det grunnleggende

La oss begynne med grunnleggende teppepleie, som kan deles inn i to kategorier: grunnrengjøring og dyprengjøring av teppet.

1) Grunnleggende rengjøring

 • Støvsug regelmessig

Hvor ofte du bør støvsuge teppet, avhenger av teppets tilstand og bruk. Hvis teppet ligger i et rom som brukes mye, for eksempel gangen, spisestuen eller oppholdsrommet, anbefaler vi daglig støvsuging. På soverommet er en gang i uken tilstrekkelig. Husk å rengjøre baksiden av teppet også. Ved akutt smuss kan du selvfølgelig støvsuge oftere. Hvis du lider av allergi, er det noen spesielle ting du bør tenke på når du støvsuger. Nedenfor finner du mer informasjon om de enkelte teppematerialene.

 • Slå ut, riste ut og lufte ut

Ideelt sett bør du banke ut teppet en gang i året. Dette fjerner dypere smuss. Det beste er å bruke en teppebanker. La deretter teppet luftes ut i frisk luft for å fjerne ubehagelig lukt. Merk: Viskosetepper er ikke omfattet av denne prosedyren, da disse er spesielt følsomme. Bankingen kan skade strukturen i fibrene.

2) Dyp rengjøring


Vi anbefaler at du får teppet renset av en profesjonell hvert tredje til femte år. Hvis teppet ditt er vaskbart ifølge produsenten, kan du også vaske det selv.

Tips: Hvis du ikke kan vaske teppet, kan du også få det rent igjen med et rengjøringsmiddel.

Rengjøring av tepper med høy luv

På grunn av de lange fibrene og den luftige strukturen legger smuss og støv seg raskere på tepper med høy luv enn på flatvevde tepper. Regelmessig rengjøring og pleie er derfor spesielt viktig her. Og det er slik det gjøres:

 • Det er best å være på den sikre siden: Ikke legg det lurvete teppet i rom der mange mennesker oppholder seg, for eksempel i spisestuen eller på kjøkkenet.

 • Støvsug det lurvete teppet grundig minst én gang i uken for å holde det luftig og fint. Vær forsiktig og ikke bruk en støvsuger med roterende børste.

 • Hvis det står tunge møbler på teppet, kan luvflaten bli flat etter en stund. For å unngå dette anbefaler vi at du roterer teppet regelmessig. Hvis luven på shaggy-teppet ikke lenger er luftig, kan du rette den opp igjen med en naturbørste. Børst mot fiberretningen. En damprenser kan også hjelpe. For å unngå å skade teppet anbefaler vi imidlertid at du får det rengjort av en fagperson.

Slik fjerner du flekker: tepperensere og hjemmemedisiner

For å fjerne flekker fra teppet anbefaler vi at du alltid har en tepperenser hjemme. De kraftige rengjøringsmidlene er spesielt utviklet for bruk på tepper og er derfor spesielt skånsomme mot farger og tekstiler. De spesielle applikatorene og børstene gjør også flekkmiddelet effektivt og skånsomt mot teppet. Enten du vil fjerne kaffeflekker, fett på teppet eller rødvinsflekker - tepperenseren vår er din redningsmann i nøden. Selv fjerning av tomatflekker er en lek med dette rengjøringsmiddelet.

Tips: Forsikre deg alltid om at tepperenseren er egnet for ditt teppe før bruk. Motiver av viskose, silke, fløyel eller kordfløyel er spesielt følsomme. Det er bedre å ta disse teppene til en tepperenser for tekstiltepper.

Rengjøring av tepper med hjemmemedisiner

Har du ikke en tepperenser i huset? Hjemmemedisiner brukes ofte mot flekker. Hvor effektive de er, avhenger imidlertid av teppematerialet og typen flekk, så de hjelper ikke alltid. Vi anbefaler derfor at du behandler flekken med et tepperensemiddel eller får den renset av en profesjonell.

Tips: Mange flekker kan forbehandles med litt mineralvann. Hell ganske enkelt litt vann på flekken. Deretter dupper du den forsiktig bort med en klut. Bruk et tepperensemiddel hvis flekken fortsatt er synlig. Ikke bruk mineralvann på vannfølsomme design av viskose eller lyocell.  

Rengjøring av tepper med hjemmemedisiner: 3 tips

 • Vær rask: Det er mye vanskeligere å fjerne gamle flekker fra et teppe enn nye flekker.

 • Dupp i stedet for å gni: For å unngå at flekken jobber seg dypere inn i stoffet, anbefaler vi at du dupper, ikke gnir, når du fjerner flekker. Arbeid også alltid utenfra og inn.

 • Bruk en farget klut: Slik unngår du misfarging av teppet. Sørg for å teste kluten og hjemmemedisinen på et lite synlig område først.

Teppematerialer: Slik rengjør du dem

Alle tepper trenger forskjellig vedlikehold. Det er derfor viktig at du kjenner teppet ditt godt og vet hvilket materiale det er laget av. Dette finner du enkelt ut ved å se på etiketten på baksiden av teppet.

Klikk her for å se materialene:

» Rengjøring av ulltepper

» Rengjøring av jute- og sisaltepper

» Rengjøring av bomullstepper

» Rengjøring av viskose- og lyocelltepper

» Rengjøring av tepper av syntetiske fibre

» Rengjøring av blandede stoffer

 • Ullteppe Bent i kremfarget
 • Jute-teppe Jork

Rent bomullsteppe

Mange av bomullsmønstrene våre kan vaskes i vaskemaskinen. Vaskbare tepper er spesielt praktiske på barnerommet. For å finne ut om bomullsteppet ditt kan vaskes for hånd eller i maskin, kan du sjekke vaskeanvisningen på etiketten. Hvis du er usikker, anbefaler vi profesjonell tepperens.

 • Bomullsteppe Isla i beige
 • Vaskbare bomullstepper Naomi og Oslo
 • Viskoseteppe Pearl i lys grå
 • Syntetisk fiberteppe Mara

Rengjøring av blandede tekstiler

Hvis du har et teppe av blandede fibre (f.eks. ull og polyester), anbefaler vi alltid at du følger rengjøringsanvisningen for det aktuelle materialet. Ta teppet til en profesjonell tepperenser hvis du er usikker.

Konklusjon: Disse tipsene holder teppet friskt og friskt

Hvis du vil rengjøre teppet ditt selv, er det viktig at du setter deg grundig inn i teppematerialet. Hold deg også til de grunnleggende prinsippene for tepperens og vedlikehold, som å støvsuge, banke og vaske teppet. Bruk alltid et profesjonelt tepperensemiddel for å fjerne flekker, og få teppet rengjort regelmessig av en fagperson. Ingenting står i veien for et skinnende teppe! Du finner enda flere tips, ideer og inspirasjon i benuta-bloggen vår.

Ditt benuta Style-team

Handle nå