Hopp til hovedinnhold
Gratis frakt: for tiden ca.

Teppeterminologi fra A til Å

Materialordliste

Med vår lille materialordliste håper vi å gi deg en bedre forståelse av materialene og egenskapene til produktene våre.
Du har sikkert klær til ulike anledninger, til vinter og sommer, til fest og fritid. Det samme gjelder egenskapene til tepper. Jo bedre du kjenner behovene dine og hvilke rom du er på jakt etter et teppe til, hvor mye det skal brukes og om det skal være mer funksjonelt eller dekorativt, jo bedre kan du ta hensyn til viktige detaljer når du velger. Ikke alle materialer egner seg til alt. Ett materiale liker ikke fuktighet, et annet er veldig følsomt og egner seg ikke på barnerommet.

Hvis du fortsatt har spørsmål, hjelper benuta kundeservice deg gjerne.

Naturlige fibre


Naturfibre deles inn i to grupper: animalske og vegetabilske. Tepper av silke, ren nyull og lær tilhører for eksempel de animalske naturfibrene, mens tepper av bomull, jute, sisal og hamp er laget av plantefibre. Viskose inntar en særstilling blant fibrene. Den er av vegetabilsk opprinnelse, men fremstilles syntetisk.

Tepper laget av naturfibre har lenge vært svært populære. Det er særlig den positive miljøbalansen som er i fokus hos kritiske forbrukere. Som et fornybart råmateriale i en tid med knappe ressurser, scorer naturfiber ikke bare poeng med sin naturlige tilgjengelighet, de kan også resirkuleres. Slik kan moderne design og bærekraft kombineres.

  • Ull er fortsatt det viktigste garnet i teppefremstilling og brukes på nesten alle områder. Man skiller mellom ny ull, som kommer fra levende sauer og er av høyere kvalitet, og garvet ull, som kommer fra døde dyr og derfor er av lavere kvalitet. Dyrets habitat sier også noe om ullens kvalitet. Highland-ull, for eksempel, kommer fra dyr som lever i fjellet og er av spesielt høy kvalitet og motstandsdyktig. Fordelene med lavlandsull ligger i den spesielt gode balansen mellom ullens mykhet og det økonomiske og dyrevennlige dyreholdet. Det meste av lavlandsull kommer fra New Zealand, der dyrene beiter på de grønne slettene og åsene i det unike øyklimaet.

    Ulltepper nyter en tidløs popularitet. Det skyldes ikke minst ullens positive egenskaper. De bidrar til en varm og koselig atmosfære, er svært slitesterke og flammehemmende. De naturlige fettstoffene i saueull gjør dessuten tepper av dette materialet mindre smuss- og vannfølsomme, og de er antistatiske, slik at de ikke trekker til seg støv som enkelte syntetiske fibre.
    Siden ullfibrene kan strekkes opptil 30 prosent i lengden og deretter trekke seg sammen igjen, er tepper av ull også mindre følsomme for trykkmerker. I tillegg har ull den egenskapen at den lagrer luft i mellomrommene mellom fibrene og dermed virker lydabsorberende, varmeisolerende og klimaregulerende. Ull er ikke bare klassikeren blant teppematerialene og har alltid vært brukt av mennesker til bearbeiding, men som et fornybart råstoff er det også svært etterspurt blant miljøbevisste forbrukere. Det er derfor ikke overraskende at ull finnes i alle oppholdsrom.
    Men den som tar inn ulltepper i hjemmet, bør også ha et par ting i bakhodet:
    Ull er og forblir et naturprodukt. Selv om det har den positive egenskapen at det er klimaregulerende, egner det seg ikke i fuktige rom som f.eks. baderom, da konstant fuktighet bryter ned materialet. Ull må også beskyttes mot skader fra møll.

    Syntetiske fibre


    Selv om naturfibrene har gjenvunnet sin popularitet de siste årene, er det fortsatt syntetiske fibre som dominerer kles- og tekstilindustrien. Årsakene til dette er åpenbare: Naturfibrene gir ikke mulighet til å produsere syntetiske fibre billig og til å bearbeide dem i henhold til etterspørselen og dermed gjøre dem tilgjengelige på alle områder. Tepper av naturfiber er for eksempel ikke egnet for våtrom eller utendørs bruk. Bruksområdene for syntetiske fibre er derimot nesten ubegrensede, fra baderom til romfart.

    De egner seg for eksempel utmerket til produksjon av utendørstepper, fordi de gjør dem spesielt robuste, fargeekte og vanntette. Derfor er badematter som regel også laget av syntetiske fibre. På den måten forblir kunstfibrene trofaste mot oss og beholder sin foranderlighet.

  • Polyakrylfibre ble utviklet allerede i 1942 i Tyskland - parallelt med USA - men først i 1954 ble de tatt i bruk i tekstilproduksjon. Spesielt i modifisert form som flammehemmende yttertøy var polyakryl svært populært i barneklær.

    Tepper laget av polyakryl er spesielt slitesterke i fargeintensiteten fordi denne syntetiske fiberen er svært motstandsdyktig mot lys. I tillegg regnes materialet som møllsikkert, men har en ullaktig, myk tekstur. Det er svært elastisk og har ikke en tendens til å krølle seg, slik at teppet beholder overflatestrukturen i lang tid selv ved intensiv bruk. Polyakryl anses generelt for å være spesielt lettstelt, tørker raskt og brukes derfor ofte som materiale til tepper og møbelstoffer som utsettes for mye slitasje - enten det gjelder moderne designtepper eller tepper med høy luv.

    Men også tepper til barn er ofte laget av polyakryl, da de ikke bare er spesielt slitesterke, men også har lav smussadhesjon og er enkle å rengjøre. De kjennetegnes også av god varmeisolasjon.